Diyabet gözlerinizi sessizce tehdit ediyor!

Diyabetik Retinopati Göz Hastalığına Dikkat!

Uzun yıllardır diyabet hastalığıyla mücadele eden kişilerde, görme sorunlarına neden olabilen göz hastalıklarının sıklığı artmaktadır. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, diyabetin ilerleyen süreçte gözde retina hasarına yol açabileceğini belirtti.

Prof. Dr. Yenerel, diyabetin mikro ve makro damarları etkileyerek retinopati, nefropati ve nöropati gibi sorunlara neden olabileceğine dikkat çekerek, diyabetin süresi arttıkça retinopati riskinin de arttığını vurguladı.

Risk Süre ile Artıyor

Diyabetik retinopatinin gelişme olasılığının diyabet süresiyle doğru orantılı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Yenerel, erken teşhisin önemine değindi. Ayrıca, diyabetik retinopatinin yanı sıra katarakt ve glokom gibi göz hastalıklarının da diyabetli hastalarda sıkça görüldüğünü belirtti.

Belirtiler Gecikebilir

Diyabetik retinopatinin belirtilerinin bazen geç fark edilebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Yenerel, düzenli göz kontrollerinin hastalığın erken teşhisi açısından hayati önem taşıdığını vurguladı.

Tedavide Erken Müdahale Önemli

Prof. Dr. Yenerel, diyabetik retinopati tedavisinin erken evrede mümkün olduğunu ve tedavi sürecinin başarısının erken teşhise bağlı olduğunu belirtti. Sarı nokta ödemi gibi durumlarda enjeksiyon tedavileri uygulanabileceğini ve lazer tedavisi ile kontrol sağlanabileceğini ifade etti.

Göz Muayenesini İhmal Etmeyin

Prof. Dr. Yenerel, diyabetin göz sağlığı üzerindeki etkilerine dikkat çekerek, diyabetli bireylerin düzenli göz muayenelerini aksatmaması gerektiğini ve ek risk faktörlerini kontrol altında tutmaları gerektiğini vurguladı. Ayrıca, sigara kullanımının da diyabetik retinopati riskini artırdığına dikkat çekti.

DHA – Sağlık – Türkiye – –

2025-03-07 09:48:37

Related Posts

Aort damarı neden yırtılır?

Aortun vücuttaki en hayati damar olduğunu belirten Prof. Dr. Bingür Sönmez ‘‘Aort damarı yırtılması en basit ifadeyle bu damarın içten yırtılmasıyla meydana gelir. En yaygın nedeni ise yüksek tansiyondur’’ dedi.

Maydanoz-Limon Kürü Tehlike Saçıyor!

Maydanoz-Limon Kürü sağlığımıza zararlı mı ? Uzmanlar, maydanoz ve limon kürünün özellikle kalp sağlığı hastaları üzerinde olumsuz etkileri olduğunu bildirdi.

Diş eti çekiliyorsa kemik de eriyordur! Uzmanı açıkladı: Nedeni diş taşı

Diş eti çekilmesinin, diş köklerinin açığa çıkmasına ve dişlerin sallanmasına neden olabileceğini söyleyen Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, diş eti çekilmesinin nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Bel ağrısı çekenlere ’40 dakika’ uyarısı

Saatlerce masa başında çalışıyor, belinizdeki sızıya “alışıyorum” diyorsanız dikkat! Prof. Dr. Mehmet Aydoğan’a göre 40 dakikadan uzun süre oturmak omurganıza düşündüğünüzden çok daha fazla zarar veriyor olabilir. İşte belinizi korumanın yolları…

Bilecik Hastanesinde Şiddet, Tehdit!

Sağlıkta Şiddetin Adresi Bu Kez Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Oldu. Saldırgan sağlık çalışanlarına tehditler savurdu. 

Yüksek tansiyonu tetikleyen 4 beslenme hatası

Hipertansiyonun beslenme alışkanlıklarıyla yakından ilişkili olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Olcay Özveren “Bu faktör, hem hastalığın gelişiminde hem de kontrol altına almada kilit rol oynar” dedi.