Diyabet gözlerinizi sessizce tehdit ediyor!

Diyabetik Retinopati Göz Hastalığına Dikkat!

Uzun yıllardır diyabet hastalığıyla mücadele eden kişilerde, görme sorunlarına neden olabilen göz hastalıklarının sıklığı artmaktadır. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, diyabetin ilerleyen süreçte gözde retina hasarına yol açabileceğini belirtti.

Prof. Dr. Yenerel, diyabetin mikro ve makro damarları etkileyerek retinopati, nefropati ve nöropati gibi sorunlara neden olabileceğine dikkat çekerek, diyabetin süresi arttıkça retinopati riskinin de arttığını vurguladı.

Risk Süre ile Artıyor

Diyabetik retinopatinin gelişme olasılığının diyabet süresiyle doğru orantılı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Yenerel, erken teşhisin önemine değindi. Ayrıca, diyabetik retinopatinin yanı sıra katarakt ve glokom gibi göz hastalıklarının da diyabetli hastalarda sıkça görüldüğünü belirtti.

Belirtiler Gecikebilir

Diyabetik retinopatinin belirtilerinin bazen geç fark edilebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Yenerel, düzenli göz kontrollerinin hastalığın erken teşhisi açısından hayati önem taşıdığını vurguladı.

Tedavide Erken Müdahale Önemli

Prof. Dr. Yenerel, diyabetik retinopati tedavisinin erken evrede mümkün olduğunu ve tedavi sürecinin başarısının erken teşhise bağlı olduğunu belirtti. Sarı nokta ödemi gibi durumlarda enjeksiyon tedavileri uygulanabileceğini ve lazer tedavisi ile kontrol sağlanabileceğini ifade etti.

Göz Muayenesini İhmal Etmeyin

Prof. Dr. Yenerel, diyabetin göz sağlığı üzerindeki etkilerine dikkat çekerek, diyabetli bireylerin düzenli göz muayenelerini aksatmaması gerektiğini ve ek risk faktörlerini kontrol altında tutmaları gerektiğini vurguladı. Ayrıca, sigara kullanımının da diyabetik retinopati riskini artırdığına dikkat çekti.

DHA – Sağlık – Türkiye – –

2025-03-07 09:48:37

Related Posts

Yaz Sporları Yaparken Dikkat!

Yaz sporları yaparken dikkat! Uzmanlar, yaz sporları yaparken karşılaşılabilecek riskler konusunda sporcuları uyardı.

“Ateş düşürücüler de etkili olmuyor!”: Şikâyetler arttı, güneş çarpmasına karşı ne yapılmalı?

“Ateş düşürücüler de etkili olmuyor!”: Şikâyetler arttı, güneş çarpmasına karşı ne yapılmalı?

Bir milyonda bir görülüyor: 21 yaşındaki genç bu hastalığı yendi

Kazakistan’da akut lösemi tanısıyla İstanbul’a gelen 21 yaşındaki Azamat Iltyzyr, yapılan tetkikler sonucu 1 milyonda 1 görülen nadir bir lenfoma türüne sahip olduğunu öğrendi. Uygulanan tedavi ve öz kardeşinden yapılan kök hücre nakli sayesinde sağlığına kavuşan genç hasta, bugün spor yapıyor, çalışıyor ve hayatına kaldığı yerden devam ediyor.

Üzüntü, korku, kayıp tetikleyebiliyor! Kalp krizi değil, ‘Kırık Kalp Sendromu’

Kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan bu durumun, çoğunlukla duygusal şoklara verilen biyolojik bir yanıt olarak geliştiğini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın, yoğun stres veya duygusal travmaların tetiklediği ve kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan ‘kırık kalp sendromu’ hakkında bilgi verdi.

Demans riski yaşanılan bölgeye göre değişiyor!

ABD’de yapılan bir araştırmada, demans (bunama) riskinin yaşanılan coğrafi bölgeye bağlı olarak değişebileceği tespit edildi.

Evli-bekar ayrımına bir tepki daha: ‘Tıp etiği ile uyuşmaz’

Türkiye Psikiyatri Derneği ve Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği kadın doğum randevularında evli-bekar ayrımı yapılmasına tepki gösterdi.