Tepkilerin odağındaki Sağlık Bakanlığı’ndan açıklama

Kadınların Doğum Tercihi Konusunda Sağlık Bakanlığı’ndan Açıklama

Sağlık Bakanlığı, kadınların doğum tercihine ilişkin yalnızca vajinal doğumu ‘normal’ olarak tanımlamanın tepkileri üzerine açıklama yaptı. Bakanlık, kadınların doğum şekline dair herhangi bir dayatmada bulunmadığını belirtti.

Sivassporlu futbolcular, Sağlık Bakanlığı’nın “Doğal Olan Normal Doğum” pankartını taşıdı. Pankartta, “Tıbbi olarak gerekli olmadıkça sezaryen doğum doğal değildir” ifadesi yer aldı.

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, “Normaldir. Futbol maçlarına sadece erkekler mi geliyor?” diyerek pankartı savunurken, kadınlardan tepki aldı.

Bakanlık, “Dayatma Yapmıyoruz” İddialarına Yanıt Verdi

Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

  • Normal doğum, fizyolojik bir süreçtir. Sezaryen doğum ise tıbbi zorunluluk olmadıkça başvurulan cerrahi bir yöntemdir.
  • Türkiye’de her 100 doğumun 61’i sezaryen ile gerçekleşmektedir. Dünya Sağlık Örgütü, bu oranın yüzde 10-15 aralığında olmasının anne ve bebek sağlığı açısından daha uygun olduğunu belirtmektedir.
  • Bilimsel araştırmalar, normal doğumun anneler için daha hızlı iyileşme süreci, daha düşük enfeksiyon riski ve daha az doğum sonrası komplikasyonla ilişkili olduğunu göstermektedir.
  • Bebekler açısından normal doğum, erken ve güvenli temas sağlayarak bağışıklık sisteminin güçlenmesini ve solunum problemlerinin azalmasını sağlar.
  • Gereksiz sezaryen müdahaleleri, kadınların doğurganlık kapasitesini olumsuz etkileyebilir ve sonraki gebeliklerde çeşitli risklerin artmasına yol açabilir.
  • Sağlık Bakanlığı, kadınların doğum şekline yönlendirme yapmamaktadır; bunun yerine normal doğumun faydalarına dair toplumsal farkındalık oluşturmayı hedefleyen bilimsel çalışmalar yürütmektedir.

Related Posts

Yaz Sporları Yaparken Dikkat!

Yaz sporları yaparken dikkat! Uzmanlar, yaz sporları yaparken karşılaşılabilecek riskler konusunda sporcuları uyardı.

“Ateş düşürücüler de etkili olmuyor!”: Şikâyetler arttı, güneş çarpmasına karşı ne yapılmalı?

“Ateş düşürücüler de etkili olmuyor!”: Şikâyetler arttı, güneş çarpmasına karşı ne yapılmalı?

Bir milyonda bir görülüyor: 21 yaşındaki genç bu hastalığı yendi

Kazakistan’da akut lösemi tanısıyla İstanbul’a gelen 21 yaşındaki Azamat Iltyzyr, yapılan tetkikler sonucu 1 milyonda 1 görülen nadir bir lenfoma türüne sahip olduğunu öğrendi. Uygulanan tedavi ve öz kardeşinden yapılan kök hücre nakli sayesinde sağlığına kavuşan genç hasta, bugün spor yapıyor, çalışıyor ve hayatına kaldığı yerden devam ediyor.

Üzüntü, korku, kayıp tetikleyebiliyor! Kalp krizi değil, ‘Kırık Kalp Sendromu’

Kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan bu durumun, çoğunlukla duygusal şoklara verilen biyolojik bir yanıt olarak geliştiğini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın, yoğun stres veya duygusal travmaların tetiklediği ve kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan ‘kırık kalp sendromu’ hakkında bilgi verdi.

Demans riski yaşanılan bölgeye göre değişiyor!

ABD’de yapılan bir araştırmada, demans (bunama) riskinin yaşanılan coğrafi bölgeye bağlı olarak değişebileceği tespit edildi.

Evli-bekar ayrımına bir tepki daha: ‘Tıp etiği ile uyuşmaz’

Türkiye Psikiyatri Derneği ve Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği kadın doğum randevularında evli-bekar ayrımı yapılmasına tepki gösterdi.