Reflü hastaları sahurda yağlı, acılı, salçalı ve soslu gıdalardan uzak durmalı

Reflü Hastaları İçin Ramazan Ayında Beslenme Önerileri

İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Yılmaz Bilgiç, reflü hastalarının ramazan ayı boyunca doğru ve dengeli beslenmesi gerektiğine dikkat çekti. Prof. Dr. Bilgiç, az miktarda ve uzun sürece yayılan bir iftarın daha sağlıklı olacağını belirtirken, iftardan sonra tatlı, çerez ve meyve gibi ara öğünlerden kaçınılması gerektiğini vurguladı. Sahurda ise hafif beslenme, yağlı, acılı, salçalı ve soslu gıdalardan uzak durma uyarısında bulundu.

Ramazan ayında uzun süren açlık süresinin reflü hastaları için ciddi rahatsızlıklara yol açabileceğini belirten Prof. Dr. Bilgiç, yanlış beslenmenin mide yanması, ekşime ve yemek borusunda tahrişe sebep olabileceğini söyledi. Bu nedenle, reflü hastalarının ramazan boyunca reflü diyetine sadık kalmaları gerektiğini ifade etti. Ayrıca, yemek borusu enfeksiyonu olan hastaların mide koruyucu ilaçlarını düzenli olarak kullanmalarının önemine değindi.

“Ramazan’da reflü diyeti şart”

Prof. Dr. Bilgiç, reflü hastalarının ramazan ayında diyet programlarına uymaları gerektiğini ve mide koruyucu ilaçları düzenli olarak kullanmalarının önemine vurgu yaptı. Ağır ve yağlı yemeklerden kaçınılması gereken sahurda, hafif beslenmenin önemine dikkat çekti. Sahurda ve iftarda reflü diyetine sadık kalmanın gerekliliğine işaret etti.

“İftardan sonra ara öğünlere dikkat edilmeli”

İftardan sonra mideyi zorlayacak besinlerden kaçınılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Bilgiç, çerez, meyve ve tatlı tüketiminin sınırlandırılması gerektiğini önerdi. Uyku düzeninin de reflü hastaları için önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Bilgiç, iftardan sonra en az 4 saat beklenmesi gerektiğini ve mide ilaçlarının aç karnına alınması gerektiğini söyledi.

“Sahurdan sonra en az 2 saat beklenmeli”

Prof. Dr. Bilgiç, ramazan boyunca reflü hastalarının beslenme düzenine dikkat etmeleri gerektiğini belirtirken, sahurda yemek yedikten sonra en az 2 saat beklenmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, iftarda hafif bir çorba ile başlanması, yağlı, salçalı, soslu yemeklerden kaçınılması ve salata tüketiminin önemi hakkında uyarılarda bulundu. Az miktarda ve uzun sürece yayılan bir iftarın sağlıkları için daha iyi olduğunu ifade etti. (DHA)

Related Posts

Aort damarı neden yırtılır?

Aortun vücuttaki en hayati damar olduğunu belirten Prof. Dr. Bingür Sönmez ‘‘Aort damarı yırtılması en basit ifadeyle bu damarın içten yırtılmasıyla meydana gelir. En yaygın nedeni ise yüksek tansiyondur’’ dedi.

Maydanoz-Limon Kürü Tehlike Saçıyor!

Maydanoz-Limon Kürü sağlığımıza zararlı mı ? Uzmanlar, maydanoz ve limon kürünün özellikle kalp sağlığı hastaları üzerinde olumsuz etkileri olduğunu bildirdi.

Diş eti çekiliyorsa kemik de eriyordur! Uzmanı açıkladı: Nedeni diş taşı

Diş eti çekilmesinin, diş köklerinin açığa çıkmasına ve dişlerin sallanmasına neden olabileceğini söyleyen Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, diş eti çekilmesinin nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Bel ağrısı çekenlere ’40 dakika’ uyarısı

Saatlerce masa başında çalışıyor, belinizdeki sızıya “alışıyorum” diyorsanız dikkat! Prof. Dr. Mehmet Aydoğan’a göre 40 dakikadan uzun süre oturmak omurganıza düşündüğünüzden çok daha fazla zarar veriyor olabilir. İşte belinizi korumanın yolları…

Bilecik Hastanesinde Şiddet, Tehdit!

Sağlıkta Şiddetin Adresi Bu Kez Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Oldu. Saldırgan sağlık çalışanlarına tehditler savurdu. 

Yüksek tansiyonu tetikleyen 4 beslenme hatası

Hipertansiyonun beslenme alışkanlıklarıyla yakından ilişkili olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Olcay Özveren “Bu faktör, hem hastalığın gelişiminde hem de kontrol altına almada kilit rol oynar” dedi.