Prof. Dr. Özlü: Hekimin vazgeçilmezliği vardır

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü: “Hekimin Vazgeçilmezliği Tarih Boyunca Ön Planda”

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, hekimliğin insan yaşamına sunduğu doğrudan hizmetle vazgeçilmez bir meslek olduğunu vurgulayarak, “Hekimler tarih boyunca bu misyonlarıyla öne çıkmışlardır” dedi.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda Göğüs Hastalıkları Uzmanı olan Prof. Dr. Tevfik Özlü, 14 Mart Tıp Bayramı vesilesiyle hekimliğin önemine dikkat çekti. Özlü, “Her meslek değerlidir ancak hekimliğin eşsizliği şurada yatıyor; evrendeki en değerli varlık olan insanın, en değerli varlığı olan yaşamına doğrudan hizmet eden bir meslek. Bazı durumlarda en sevdikleriniz, en yakınlarınız size ihtiyacınız olan desteği sağlayamayabilir. Tam da o anda tanımadığınız bir hekim hayata bağlanmanızı sağlayabilir. Bu nedenle hekimlerin vazgeçilmezliği vardır. Hekimler, tarih boyunca bu önemli misyonlarıyla öne çıkmışlardır” şeklinde konuştu.

“Hekimlik Misyonu ve Tıp Bayramı”

Tıp Bayramı’nın kökenine değinen Tevfik Özlü, hekimlerin toplumdaki konumunu vurgulayarak şunları belirtti:

“Tıp Bayramı, Türkiye’de modern anlamda tıp fakültesinin kuruluşu olan 14 Mart 1827’ye işaret eder. O zamanlarda ‘Tıphane-i Amire’ ya da ‘Cerrahhane-i Amire’ adı altında Osmanlı İmparatorluğu döneminde 2. Mahmud zamanında kurulmuştur. Ancak bayram olarak kutlanmaya başlaması; 14 Mart 1919’da İngilizlerin İstanbul’u işgal etmesi ve tıp fakültesini kullanmasıyla gerçekleşir. Bu durumu protesto etmek amacıyla Doktor Hikmet Boran tarafından bir organizasyon düzenlenir ve ‘Tıp Bayramı kutluyoruz’ diyerek bu işgale karşı bir itiraz oluşturulur. Bu olayın ardından ise Tıp Bayramı, bir gelenek haline gelir ve ülkemizde her yıl 14 Mart’ta kutlanır. Hekimliğin bu vesileyle önemsenmesi, toplum içinde hekimlik misyonunun tartışılmasını sağlar.”

“Hekimlerin Olumsuz Algısı”

Özlü, Tıp Bayramı’nın doktorların toplumdaki değerini anlamak için önemli bir gün olduğunu vurgulayarak, “Hekimler maalesef medyada bazı olumsuz konularla ilişkilendirilmektedir. Ülkemizde milyonlarca insan her gün hastaneye ve hekime başvuruyor. Bu insanların çoğu sağlık sorunlarını çözerek hastaneden ayrılıyor ancak nadiren yaşanan olumsuz bir durumda hekimler bu tür anılarla anılmaktadır. Bu nedenle en azından Tıp Bayramı’nda hekimliğin önemine vurgu yapma gereği duydum” dedi. (DHA)

Related Posts

Aort damarı neden yırtılır?

Aortun vücuttaki en hayati damar olduğunu belirten Prof. Dr. Bingür Sönmez ‘‘Aort damarı yırtılması en basit ifadeyle bu damarın içten yırtılmasıyla meydana gelir. En yaygın nedeni ise yüksek tansiyondur’’ dedi.

Maydanoz-Limon Kürü Tehlike Saçıyor!

Maydanoz-Limon Kürü sağlığımıza zararlı mı ? Uzmanlar, maydanoz ve limon kürünün özellikle kalp sağlığı hastaları üzerinde olumsuz etkileri olduğunu bildirdi.

Diş eti çekiliyorsa kemik de eriyordur! Uzmanı açıkladı: Nedeni diş taşı

Diş eti çekilmesinin, diş köklerinin açığa çıkmasına ve dişlerin sallanmasına neden olabileceğini söyleyen Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, diş eti çekilmesinin nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Bel ağrısı çekenlere ’40 dakika’ uyarısı

Saatlerce masa başında çalışıyor, belinizdeki sızıya “alışıyorum” diyorsanız dikkat! Prof. Dr. Mehmet Aydoğan’a göre 40 dakikadan uzun süre oturmak omurganıza düşündüğünüzden çok daha fazla zarar veriyor olabilir. İşte belinizi korumanın yolları…

Bilecik Hastanesinde Şiddet, Tehdit!

Sağlıkta Şiddetin Adresi Bu Kez Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Oldu. Saldırgan sağlık çalışanlarına tehditler savurdu. 

Yüksek tansiyonu tetikleyen 4 beslenme hatası

Hipertansiyonun beslenme alışkanlıklarıyla yakından ilişkili olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Olcay Özveren “Bu faktör, hem hastalığın gelişiminde hem de kontrol altına almada kilit rol oynar” dedi.