Mars’ta kafatasına benzetilen gizemli keşif…

Kızıl Gezegen’in Sessizliğini Bozan Yeni Keşif: Mars’ın Port Anson Kayası

Kızıl Gezegen’in sessizliğini bozan son keşif, Jezero Krateri’nin Cadı Fındığı Tepesi eteklerinde Perseverance sondasının Mastcam-Z kamerası tarafından 11 Nisan 2025’te çekilen bir kayayı gündeme taşıdı.

nationalgeographic.com.’un haberine göre “Port Anson” adı verilen geçiş bölgesinde ortaya çıkan bu köşeli, koyu renkli taş, yüzeydeki aydınlık zeminle çarpıcı kontrastıyla kafatasına benzetildi.

Kayadaki küçük boşluklar ve zemindeki sferülit benzeri kürecikler, Purdue Üniversitesi’nden Margaret Deahn’ın açıklamasına göre, gömülü mineral parçacıklarının ya da Mars rüzgarlarının milyonlarca yıllık aşındırmasının izlerini taşıyor.

İlk bakışta bir meteorit olabileceği düşünülen örnek, SuperCam cihazı ile uzaktan yapılan lazer spektroskopisi ve X-ışını analizi sonuçlarının meteorit bileşenleriyle örtüşmemesi üzerine farklı bir teoriye işaret etti.

Bilim insanları, bu parçanın magmatik kökenli olabileceğini ve bir volkanik aktivite sonrasında soğuyan lavın eski bir çarpma veya uzun süreli aşınma süreçleriyle buraya sürüklendiğini öne sürüyor.

Demir ve magnezyum zengini olivin, piroksen veya biyotit gibi mineraller içeren koyu renkli kayaçlar, bu hipotezi destekliyor.

Perseverance’ın taşıdığı gelişmiş analiz araçları sayesinde, Port Anson’da keşfedilen “Kafatası Tepesi” olarak adlandırılan bu kaya, Mars’ın volkanik geçmişi ve eski su varlığı hakkında yeni ipuçları sunmayı vaat ediyor.

Uzay ajansları, bu tür keşiflerin, yüz milyonlarca kilometre uzaktaki dünyamız hakkında hâlâ çözülmeyi bekleyen sırlar barındırdığını bir kez daha gösterdiğini belirtiyor.

Related Posts

Tarihin en büyük veri sızıntısı! Hesaplarınız tehlikede olabilir!

Eğer 23 Mayıs’ta 184 milyon kullanıcıya ait giriş bilgilerinin sızdırıldığını haberi sizi endişelendirdiyse, şimdi sıkı durun: Araştırmacılar, bugüne kadarki en büyük veri ihlalini doğruladı. Tam 16 milyar şifre ve kullanıcı adı açığa çıktı.

Sonsuzluğun anahtarı bu canlıda saklı

İnsan bedeninin kaybettiği bir uzvu yeniden oluşturabilmesi, artık bilim kurgu senaryosu olmaktan çıkmak üzere. Bilim insanları, doğuştan rejenerasyon (yenilenme) yeteneğine sahip olan Meksika semenderi axolotlun bu olağanüstü kabiliyetinin ardındaki biyolojik mekanizmayı çözmeye bir adım daha yaklaştı.

MacBook Pro 2026’da baştan aşağı yenileniyor!

Apple, 2026 yılında MacBook Pro serisinde önemli bir dönüşüm yapmaya hazırlanıyor. Son büyük tasarım değişikliğinin üzerinden beş yıl geçmişken, gelen güçlü sızıntılar bu kez daha çarpıcı bir yeniliğe işaret ediyor.

Google, Android’deki bir özelliği devre dışı bırakacak

Google, Android işletim sistemindeki Instant Apps (Anında Uygulamalar) özelliğini 2025 yılı sonlarına kadar tamamen devre dışı bırakmaya karar verdi. Şirket, bu adımın arkasında özelliğin uzun süredir düşük kullanım oranlarına sahip olmasını gösterdi.

Yapay zeka ‘çöp içerik’ treni hız kesmiyor: Yeni model ‘Mirage Studio’ ile sahte aktörler ve kolay video üretimi tartışma yarattı

‘İfade gücü yüksek’ ve ‘canlı gibi görünen aktörler’ vaat eden model, özellikle sosyal medya için ‘çöp içerik’ üretimini kolaylaştıracağı ve fikri mülkiyet sorunlarını artıracağı endişelerini beraberinde getirdi. Video üretimi alanındaki hızlı …

Instagram dört gözle beklenen yeniliği sonunda getirdi!

Instagram hem içerik üreticilerinin hem de diğer kullanıcılarının pozitif karşılayacağı beklenen bir yeniligi kullanıma sunmaya hazırlanıyor. Platformun uzun süredir eleştirilen fotoğraf kırpma bölümünün oranlarında değişikliğe gideceği açıklandı …