Kuantum bilgisayarı yapılamaz denileni bir anda yaptı

Kuantum Üstünlüğü Deneyleri Yeniden Yapılandırıldı!

Araştırmacılar, kuantum üstünlük deneylerini yeniden düzenleyerek büyük bir başarı elde etti. Yeni deney yöntemi, klasik bilgisayarların tahmin gücünü aşacak şekilde tasarlandı ve sadece kuantum fiziğinin belirsizlik ilkelerine dayanıyor.

2018’de Texas Üniversitesi’nden bilgisayar bilimcileri Scott Aaronson ve Shih-Han Hung tarafından geliştirilen “sertifikalı rastgelelik” protokolü, bu projenin temelini oluşturuyor. Bu protokol sayesinde klasik müdahale en aza indirilerek kuantum bilgisayarların gerçekten rastgele bitler üretmesine olanak tanınıyor. Aaronson, bu çalışmanın kendi teorik önerisinin deneysel olarak başarıyla test edilmesi olduğunu belirtti.

Klasik yöntemlerle rastgele sayı üretmek oldukça zordur çünkü fiziksel eylemler bile belirli fizik kurallarına tabidir. Bununla birlikte, kuantum dünyasında parçacıkların özellikleri gerçekten önceden belirlenemez.

Araştırma ekibi, Quantinuum’un System Model H2 kuantum bilgisayarını kullanarak 56 kübiti entegre etti ve bu sistem, rastgele kararlar üzerine kurulu problemleri çözmek için kullanıldı. Sonuçları test etmek için birkaç süper bilgisayar devreye sokuldu.

Toplamda 1.1 exaflop işlem gücüne sahip süper bilgisayarlar, kuantum bilgisayarın gerçek rastgelelik standardını aştığını doğruladı. Bu da, hiçbir süper bilgisayarın problemlerde desen ya da tahmin edilebilirlik bulamayacağı anlamına geliyor.

Kuantum belirsizliği kullanarak rastgele bitler üretmek yeni bir fikir olmamakla birlikte, bu çalışma internet üzerinden erişilebilen bir kuantum bilgisayarla yapılmış olmasıyla dikkat çekiyor. Bu durum, rastgele sayı üretiminin dünya genelinde erişilebilir hale gelebileceği anlamına geliyor.

Quantinuum CEO’su Rajeeb Hazra, bu gelişmeyi “kuantum bilgisayarlarının gerçek dünya uygulamalarının bir parçası haline getiren dönüm noktası” olarak nitelendiriyor. Hazra’ya göre, bu başarı sadece kuantum güvenliğini ileriye taşımakla kalmıyor, aynı zamanda finans ve üretim gibi birçok sektörde gelişmiş simülasyonlara olanak tanıyor.

Related Posts

Youtube herkesin günde en az 1 kere tıkladığı özelliği tamamen kapatıyor

Youtube yıllardır kullanılan trendler sekmesini kapatma kararı aldı.

Bilim insanları evrenin ölüm tarihini açıkladı: ‘Büyük Çöküş’e hazır mısınız?

Yeni araştırmalar, evrenin sonsuza kadar genişlemeyeceğini ortaya koyuyor. Bilim insanları, evrenin yaklaşık 20 milyar yıl içinde çökeceğini öngörüyor. “Büyük Patlama”nın tersi olan “Büyük Çöküş” insanlığın geleceği için ne anlama geliyor?

Grok’tan dün geceyle ilgili ilk açıklama geldi: Kandırıldım

Dün akşam saatlerinden itibaren X’in yapay zeka aracı Grok tarafından verilen yanıtlar gündeme oturdu. Agresif ve argo ifadelerle yanıtlar veren Grok, devlet görevlilerine ve hassas değerler hakkında da ağır cümleler kullandı. Sabah saatlerinde erişim engeli talebi getirilen Grok konuyla ilgili ilk cevabını verdi: Kandırıldım

Geminin dümeninden bilinmeyen yaşam formu çıktı: Bilim dünyası şaşkın

ABD’nin Ohio eyaletinde Erie Gölü’nde araştırma yapan bir gemide keşfedilen gizemli siyah madde, bilim dünyasında heyecan uyandırdı. DNA analizleri sonucunda tanımlanamayan dizilere rastlanan bu madde, şimdilik “ShipGoo1” adıyla anılıyor.

Susuzluğa karşı bir umut daha

Bilim insanları, dünyanın en acil sorunlarından biri olan temiz içme suyuna erişim için güç kaynağına ihtiyaç duymadan, havadaki nemden su toplayabilen özel bir atmosferik su hasadı cihazı geliştirdi. MIT Laboratuvarı’ndan mühendis Chang Liu’nun …

Bilim insanları, Alzheimer hastalığını kan tahliliyle erken teşhis için çalışıyor

Bilim insanları, Alzheimer hastalığını kan tahliliyle erken teşhis için çalışıyor