İşte bu yüzden ilaçları banyoda veya mutfakta saklamamalısınız!

İlaçlarınızın etkisini kaybetmesi sağlığınızı riske atmanıza neden oluyor. Çoğu kişi kolay erişim sağlamak amacıyla ilaçlarını banyodaki dolaplarda saklamayı tercih etse de uzmanlar, bu alışkanlığın oldukça tehlikeli olabileceği konusunda uyarılarda bulundu. 

BANYO VE MUTFAK İLAÇ SAKLAMAK İÇİN UYGUN MU? 

Uzmanlar banyonun evdeki en yanlış ilaç saklama alanlarından biri olduğunu vurgularken, banyoda sıcaklık değişimlerinin ve yüksek nemin sürekli olduğu bir ortamdır. Banyo yaparken veya duş alırken oluşan buhar, ilaçların yapısını bozabilir. Örneğin tabletler nemden dolayı yumuşayabilir, merhem ve sıvı ilaçlarda ise istenmeyen kimyasal reaksiyonlar meydana gelebilir.

Benzer bir risk mutfakta da mevcut. Pişirme sırasında ortaya çıkan ısı ve buhar, ilaçların etkinliğini olumsuz etkileyebilir. Aynı zamanda ilaçların doğrudan güneş ışığına maruz kalması veya ısı kaynaklarının yakınında bulunması da zararlıdır.

İLAÇLAR NEREDE SAKLANMALI 

İlaçların en iyi şekilde saklanabilmesi için serin, kuru ve ışık almayan alanlar tercih edilmelidir. Örneğin yatak odasındaki bir çekmece veya koridordaki bir dolap, banyo ile kıyaslandığında çok daha güvenlidir. Öte yandan ilaçların çocukların erişemeyeceği, tercihen kilitli bir alanda saklanması önerilir.

BU NOKTALARA DİKKAT

– İlaçları çocukların ulaşamayacağı, tercihen kilitli bir dolapta saklayın.

– İlaçların orijinal ambalajlarını ve prospektüslerini atmayın.

– Evdeki ilaçları düzenli olarak kontrol edin, son kullanma tarihi geçmiş olanları atın.

– Soğukta veya özel koşullarda saklanması gereken ilaçlar için prospektüsündeki talimatlara mutlaka uyun.

 

 

 

 

 

 

Related Posts

Yaz Sporları Yaparken Dikkat!

Yaz sporları yaparken dikkat! Uzmanlar, yaz sporları yaparken karşılaşılabilecek riskler konusunda sporcuları uyardı.

“Ateş düşürücüler de etkili olmuyor!”: Şikâyetler arttı, güneş çarpmasına karşı ne yapılmalı?

“Ateş düşürücüler de etkili olmuyor!”: Şikâyetler arttı, güneş çarpmasına karşı ne yapılmalı?

Bir milyonda bir görülüyor: 21 yaşındaki genç bu hastalığı yendi

Kazakistan’da akut lösemi tanısıyla İstanbul’a gelen 21 yaşındaki Azamat Iltyzyr, yapılan tetkikler sonucu 1 milyonda 1 görülen nadir bir lenfoma türüne sahip olduğunu öğrendi. Uygulanan tedavi ve öz kardeşinden yapılan kök hücre nakli sayesinde sağlığına kavuşan genç hasta, bugün spor yapıyor, çalışıyor ve hayatına kaldığı yerden devam ediyor.

Üzüntü, korku, kayıp tetikleyebiliyor! Kalp krizi değil, ‘Kırık Kalp Sendromu’

Kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan bu durumun, çoğunlukla duygusal şoklara verilen biyolojik bir yanıt olarak geliştiğini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın, yoğun stres veya duygusal travmaların tetiklediği ve kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan ‘kırık kalp sendromu’ hakkında bilgi verdi.

Demans riski yaşanılan bölgeye göre değişiyor!

ABD’de yapılan bir araştırmada, demans (bunama) riskinin yaşanılan coğrafi bölgeye bağlı olarak değişebileceği tespit edildi.

Evli-bekar ayrımına bir tepki daha: ‘Tıp etiği ile uyuşmaz’

Türkiye Psikiyatri Derneği ve Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği kadın doğum randevularında evli-bekar ayrımı yapılmasına tepki gösterdi.