İran’ın gizli nükleer kalesi: ‘Kayıp’ uranyum için Kolang Dağı iddiası



İran’ın Gizli Nükleer Tesisi: Kayıp Uranyum İçin Mükemmel Saklanma Alanı İddiası

İran’ın Gizli Nükleer Tesisi: Kayıp Uranyum İçin Mükemmel Saklanma Alanı İddiası

İsrail ile İran arasında ateşkes şimdilik sağlanmış görünse de cevap bekleyen sorular gündemdeki yerini koruyor.

Bunlardan biri, İran’ın zenginleştirilmiş uranyum stoğunun akıbeti. İran, stoğunu saldırıdan önce Fordo tesisinden taşındığını duyurmuştu. Ancak nerede olduğu bilinmiyor.

ABD, İran’da üç tesisi vurarak ülkenin nükleer kapasitesini yok ettiği görüşünde. Ancak Batı basınında yer alan iddialara göre İran, “Kolang Dağı” olarak adlandırılan bölgede, korunaklı bir nükleer yerleşke inşa ediyor.

“KAYIP” URANYUM İÇİN MÜKEMMEL SAKLANMA ALANI

İngiliz Telegraph gazetesi, Fordo’dan çok daha derinlerde yer alan kompleksin, “kayıp” uranyum için mükemmel bir saklanma alanı olabileceğini öne sürüyor.

Telegraph gazetesine göre söz konusu gizli tesis, İsfahan eyaletinin merkezinde, Natanz nükleer tesisine dakikalar uzaklıkta. Fordo’nunsa 145 kilometre güneyinde. Bu geniş alana yayılan tesis, Kolang dağında bulunuyor. Halen yapım aşamasında olan tesis iddiaya göre son dört yılda güçlendirilip genişletildi.

Bu yeni kompleksin, Fordo’ya kıyasla çok daha derinde ve güvenlik önlemleriyle donatılmış durumda olduğu belirtiliyor. Yine Telegraph’a göre Fordo’un yalnızca iki tünel girişi bulunurken, Kolang dağındaki tesisin en az dört girişi mevcut. Haberde, gizli tesisin yer altı odalarının da yerin 100 metre altına indiği belirtiliyor.

DERİNLİK SIĞINAK DELİCİ BOMBALARIN ETKİSİNİ AZALTIYOR

Tesisle ilgili dikkat çekilen bir başka veri de inşa edildiği Kolang Dağı’na dair. Fordo’daki tesisin bulunduğu dağ, deniz seviyesinden 960 metre yükseklikte. Kolang Dağı’nın yükseliği ise bin 608 metre yüksekte.

Bu da, Kolang’da nükleer operasyonlar için hem daha fazla koruma hem de potansiyel olarak çok daha büyük yer altı odaları sağlıyor. Tesisin daha derine inşa edilmiş olması, yer altı tesislerini hedef almak üzere tasarlanan sığınak delici bombaların etkinliğini de önemli ölçüde azaltıyor.

Amerika Birleşik Devletleri, İran’ın en iyi korunan nükleer tesisi olan Fordo’yu sığınak delici B2’lerle bombalarken; İsfahan ve Natanz’daki nükleer tesisleri denizaltılardan ateşlenen Tomahawk füzeleriyle vurmuştu.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, saldırı sonrası üç tesiste de radyasyon seviyesinin artmadığını açıklamıştı.


Related Posts

New York’un Müslüman belediye başkan adayı Mamdani: Mücadelem bu kentte yaşamaya gücü yetmeyenler için

New York’un Müslüman belediye başkan adayı Mamdani: Mücadelem bu kentte yaşamaya gücü yetmeyenler için

Pentagon da Trump’ı yalanladı: İran’ın nükleer programı 1 ila 2 yıl geriledi

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), ABD’nin gerçekleştirdiği hava saldırıları sonucu İran’ın nükleer programının “1 veya 2 yıl geriletildiğini” düşündüklerini öne sürdü. Parnell, İran’ın nükleer tesislerine verilen zarar konusunda değerlendirmelerin her gün sürdüğünü de belirterek, ABD’nin ve İsrail’in İran’ın nükleer bomba edinmesine asla izin vermeyeceğini de yineledi.

ABD: Eğer Gazze’de ateşkes olursa, açıkçası herkesin kabul ettiği unsurlar olacak

ABD: Eğer Gazze’de ateşkes olursa, açıkçası herkesin kabul ettiği unsurlar olacak

DEM Parti’den TOBB’a ziyaret

DEM Parti heyeti, TOBB Başkanı Mehmet Rifat Hisarcıklıoğlu ve beraberindeki heyetle bir araya geldi.

DEM Parti’den dikkat çeken hamle: Belediye Başkanı Ormanlı ‘kesin ihraç’ istemiyle disipline sevk edildi

DEM Partili Silopi Belediye Başkanı Jiyan Ormanlı ‘kesin ihraç’ istemiyle disipline sevk edildi.

İzmir operasyonunun ayrıntılarını CHP’li başkan Şenol Aslanoğlu anlattı: Odacıyı bile gözaltına almışlar!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, operasyonun ayrıntılarını açıkladı. Aslanoğlu, “Ya ne diyeyim bilmiyorum, gözaltında odacı var! Odacı!” ifadelerini kullandı.