Gün içinde tükenen enerjinin bir sebebi var! Mutluluğun saatle bir ilişkisi var

BMJ Mental Health dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre sabahları her şey daha iyi görünüyor olabilir. Yapılan çalışmada hem hedonik hem de ödemonik iyi oluş dahil olmak üzere mutluluk gibi birçok ölçü kullanıldı.

Hedonik iyi oluş, gün boyunca deneyimleyebileceğimiz hoş hisleri ifade ediyor. İyi, dinlenmiş hissederek uyanmak, besleyici bir kahvaltı yapmak veya fiziksel aktivitede bulunmak hedonik iyi oluştur.

Bir de ödemonik iyi oluş var. Bu da terapiye gitmek, düşüncelerimizi ve eylemlerimizi yansıtmak veya minnettarlığımızı ifade etmek gibi anlık tatmini en üst düzeye çıkarmak yerine, uzun vadeli tatmine elverişli eylemleri ifade eder. Bu iki iyi oluş belirteci de mutlu ve tatmin edici bir yaşam sürmek için gereklidir.

Günün saati ile kendimizi nasıl hissettiğimiz arasındaki bağlantıyı anlamak için bu çalışma, Mart 2020’den Mart 2022’ye kadar University College London’da 49 binden fazla yetişkinden alınan verileri analiz ederek zihinsel sağlık, esenlik ve yalnızlık duygularını değerlendirdi.

Katılımcılar gün boyunca çeşitli zamanlarda uyarılar aldı ve duygularını değerlendirmeleri istendi.

Çalışmada katılımcıların genellikle gece yarısı civarında en iyi ve en kötü hislerini hissederek uyandıkları görüldü. Ayrıca bu çalışmada mevsimler de incelendi.

Uzun vadede, ruh halinde haftalık ve mevsimsel değişiklikler olduğuna dair kanıtlar oluştu. Örneğin, hafta sonları, insanlar genellikle daha yüksek olumlu hisler yaşadıklarını bildirirken ve sirkadiyen ruh hali örüntüleri hafta içi günlerine kıyasla daha farklıydı.

Daha iyi ruh sağlığı genellikle daha fazla güneş ışığına ve sıcak havaya maruz kalma nedeniyle yazla ilişkilendirilse de, sabahlar -özellikle hafta sonu sabahları- daha mutluluk seviyeleriyle ilişkilendirilir.

Bu bulgu yaşam boyu tatminin sırrını sunmasa da, sadece yatağa gitmenin kötü bir ruh hali için ihtiyacınız olan çözüm olabileceğini gözler önüne seriyor.

Related Posts

Yaz Sporları Yaparken Dikkat!

Yaz sporları yaparken dikkat! Uzmanlar, yaz sporları yaparken karşılaşılabilecek riskler konusunda sporcuları uyardı.

“Ateş düşürücüler de etkili olmuyor!”: Şikâyetler arttı, güneş çarpmasına karşı ne yapılmalı?

“Ateş düşürücüler de etkili olmuyor!”: Şikâyetler arttı, güneş çarpmasına karşı ne yapılmalı?

Bir milyonda bir görülüyor: 21 yaşındaki genç bu hastalığı yendi

Kazakistan’da akut lösemi tanısıyla İstanbul’a gelen 21 yaşındaki Azamat Iltyzyr, yapılan tetkikler sonucu 1 milyonda 1 görülen nadir bir lenfoma türüne sahip olduğunu öğrendi. Uygulanan tedavi ve öz kardeşinden yapılan kök hücre nakli sayesinde sağlığına kavuşan genç hasta, bugün spor yapıyor, çalışıyor ve hayatına kaldığı yerden devam ediyor.

Üzüntü, korku, kayıp tetikleyebiliyor! Kalp krizi değil, ‘Kırık Kalp Sendromu’

Kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan bu durumun, çoğunlukla duygusal şoklara verilen biyolojik bir yanıt olarak geliştiğini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın, yoğun stres veya duygusal travmaların tetiklediği ve kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan ‘kırık kalp sendromu’ hakkında bilgi verdi.

Demans riski yaşanılan bölgeye göre değişiyor!

ABD’de yapılan bir araştırmada, demans (bunama) riskinin yaşanılan coğrafi bölgeye bağlı olarak değişebileceği tespit edildi.

Evli-bekar ayrımına bir tepki daha: ‘Tıp etiği ile uyuşmaz’

Türkiye Psikiyatri Derneği ve Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği kadın doğum randevularında evli-bekar ayrımı yapılmasına tepki gösterdi.