Diş eti çekiliyorsa kemik de eriyordur! Uzmanı açıkladı: Nedeni diş taşı

Diş eti çekilmesi ve sarılık

Diş etlerinde sarılık fark edildiğinde çekilme durumu yaşanabilir. Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, diş eti çekilmelerinin genellikle diş taşlarından kaynaklandığını belirtti. Diş taşı birikimi ile diş eti itilmesi meydana gelir. Ağız içinde bulunan kas bağlantıları da bu duruma sebep olabilir, çünkü bazen dişe yakın yerden bağlanarak dudak hareketleriyle diş etinin çekilmesine yol açabilir. Bu durumlarda frenektomi işlemi yapılarak kas bağlantısının alındığını ifade eden Güler, tırnak, kalem, anahtarlık gibi ürünleri ağıza sıkıştırma veya agresif diş fırçalama gibi alışkanlıkların da diş eti çekilmesine sebep olabileceğini ekledi. Diş normalde daha beyaz köktür, sarı renkli ise sarılık belirtisi olabilir ve bu durumda diş eti çekilmesi olabilir.

Diş eti çekilmesi ve kemik kaybı

Diş etinin yalnızca kendisinin çekilmediğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, diş eti ile kemik arasında her zaman belli bir mesafe bulunduğunu ifade etti. Bu nedenle, diş eti çekildiğinde kemik de erime göstermektedir. Kemikte bir erime olduğunda dişin kökünü tutan alveoller etkilenir ve diş sallanmaya başlar, zamanla çekilme ihtiyacı ortaya çıkabilir. Ayrıca, diş eti çekilmeleri olan dişlerde kök yüzeyi açıkta kaldığı için temizlenmesi zordur ve yemek artıklarının birikmesine yol açabilir. Bu durum, diş çürüklerinin oluşmasına neden olabilir.

Diş eti tedavisi ve önleme

Diş taşı birikimine bağlı diş eti çekilmelerinin altı ayda bir diş temizliği ile önlenebileceğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, ayrıca, frenulum veya bireysel ağız sağlığı alışkanlıklarından kaynaklanan diş eti çekilmelerinin tedavi edilmesi gerektiğini söyledi. Diş etinin eski konumuna getirilmesi her hastada uygulanamayabilir, ancak uygun durumlarda cerrahi müdahale ile diş etinin eski haline getirilebileceğini vurguladı.

Related Posts

“Ateş düşürücüler de etkili olmuyor!”: Şikâyetler arttı, güneş çarpmasına karşı ne yapılmalı?

“Ateş düşürücüler de etkili olmuyor!”: Şikâyetler arttı, güneş çarpmasına karşı ne yapılmalı?

Bir milyonda bir görülüyor: 21 yaşındaki genç bu hastalığı yendi

Kazakistan’da akut lösemi tanısıyla İstanbul’a gelen 21 yaşındaki Azamat Iltyzyr, yapılan tetkikler sonucu 1 milyonda 1 görülen nadir bir lenfoma türüne sahip olduğunu öğrendi. Uygulanan tedavi ve öz kardeşinden yapılan kök hücre nakli sayesinde sağlığına kavuşan genç hasta, bugün spor yapıyor, çalışıyor ve hayatına kaldığı yerden devam ediyor.

Üzüntü, korku, kayıp tetikleyebiliyor! Kalp krizi değil, ‘Kırık Kalp Sendromu’

Kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan bu durumun, çoğunlukla duygusal şoklara verilen biyolojik bir yanıt olarak geliştiğini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın, yoğun stres veya duygusal travmaların tetiklediği ve kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan ‘kırık kalp sendromu’ hakkında bilgi verdi.

Demans riski yaşanılan bölgeye göre değişiyor!

ABD’de yapılan bir araştırmada, demans (bunama) riskinin yaşanılan coğrafi bölgeye bağlı olarak değişebileceği tespit edildi.

Evli-bekar ayrımına bir tepki daha: ‘Tıp etiği ile uyuşmaz’

Türkiye Psikiyatri Derneği ve Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği kadın doğum randevularında evli-bekar ayrımı yapılmasına tepki gösterdi.

Sigara bırakma polikliniklerinde 3,8 milyon kişiye destek sağlandı

Sağlık Bakanlığınca, Türkiye genelinde hizmet veren sigara bırakma polikliniklerinde 2010 yılından bu yana 3 milyon 801 bin 962 muayene yapıldı.Hekimlerin muayenesi ve değerlendirmesi doğrultusunda 1 milyon 538 bin 45 kişiye farmakolojik destek sağlandı.