Büyük Patlama teorisi rafa kalkıyor: Evren aslında nasıl oluştu?

Geleneksel olarak evrenin “Büyük Patlama” ile başladığı kabul edilen bir inanış bilim camiasında uzun yıllardır varlığını sürdürmektedir. Ancak son zamanlarda ortaya atılan yeni bir teori, bu kabulleri sorgulamaya yönelik önemli bir adım atmaktadır. Bir bilim insanı, evrenin tek bir devasa patlama yerine bir dizi hızlı patlama ile genişlediğini iddia etmektedir.

Richard Lieu, Kozmolojiye meydan okuyor

Alabama Üniversitesi’nde Profesör olan Richard Lieu, kozmolojinin en temel ve uzun süredir kabul gören teorilerinden birine karşı çıkmaktadır. Lieu’ya göre, “zamansal tekillikler” olarak adlandırılan bu patlamalar, uzaya yeni madde ve enerji yayarak gezegenleri, yıldızları ve galaksileri oluşturmuştur.

1960’lardan Reddedilen Teori

Büyük Patlama teorisi ise evrenin, sonsuz derecede küçük, sıcak bir nokta olarak başladığını ve daha sonra genişleyen madde ve enerji içeren bir sel haline dönüştüğünü savunmaktadır. Bu teori, 1960’lardan beri evrenin kökeni için yaygın olarak kabul edilen açıklamadır. Ancak Lieu, teorisinin bu sınırları zorladığına ve evrenin doğuşu için yeni bir bakış açısı sunduğuna inanmaktadır.

“Başlangıç Tek Bir Patlamayla Sınırlı Değil”

Lieu’nun Classical and Quantum Gravity dergisinde yayımlanan makalesine göre, zamansal tekillikler tek bir patlama ile sınırlı değildir. Bunun yerine, birden fazla patlamanın evrene sürekli enerji sağladığı düşünülmektedir. Bu patlamaların hızlı ve nadir olduğu ve mevcut teknolojilerle tespit edilemeden önce dağıldığı belirtilmektedir.

Bu yeni teori, evrenin yapılanmasını ve hızla genişlemesini karanlık maddeye ihtiyaç duymadan açıklayabilir. Büyük Patlama teorisine göre, karanlık madde evrendeki yapıları bir arada tutan görünmez bir iskele olarak kabul edilirken, karanlık enerji evrenin hızla genişlemesini sağlayan keşfedilmemiş bir kuvvet olarak tanımlanır. Ancak bu teori, bu gizemli maddelerin varlığını gerektirmez. Evrenin genişlemesinin hızlanmasının sebebini açıklamak için karanlık enerjiye duyulan ihtiyacı bertaraf eder.

Lieu, evrenin modelini bilinen fizik yasaları ve gözlemlenebilir evrenle uyumlu hale getirerek, doğrudan kanıtlanamayan kuvvetlere dayanmaksızın evrenin yapısını açıklamaya çalışmaktadır.

Related Posts

Instagram Edits daha ilk haftasında 7 milyon indirmeye ulaştı

İçerik üreticilerinin ve sosyal medya kullanıcılarının istedikleri gibi videolar hazırlamalarını daha kolay hâle getirmek isteyen Meta, geçtiğimiz günlerde Instagram Edits adını taşıyan yeni uygulamasını kullanıma sundu. CapCut’a doğrudan rakip …

AMD Radeon RX 9000M serisi geliyor! İşte özellikleri

AMD, RDNA 4 mimarisiyle güçlendirdiği yeni Radeon RX 9000M serisi ekran kartlarını dizüstü bilgisayarlar için hazırlıyor. Sızdırılan bilgilere göre, AMD dizüstü segmentinde de masaüstünde elde ettiği ivmeyi sürdürecek. Radeon RX 9000M serisi …

OLED stratejisi işe yaradı: LG’nin çeyrek kazancı belli oldu

 LG Display, 2025’in ilk çeyreğinde 6,065 trilyon won gelir ve 33,5 milyar won (23 milyon dolar) faaliyet kârı açıkladı. Şirket, böylece üst üste ikinci çeyrekte de kâr açıklamış oldu. Bu başarının arkasında ise şirketin OLED dönüşüm süreci yer …

Oppo A5 Pro 5G tanıtıldı! İşte özellikleri

Oppo, orta segment kullanıcılarına yönelik yeni akıllı telefon modeli A5 Pro 5G’yi tanıttı. Cihaz; 5G bağlantı desteğinin yanı sıra yüksek ekran yenileme hızı, büyük batarya kapasitesi ve suya dayanıklı yapısıyla dikkat çekiyor. Oppo A5 Pro 5G …

Galaxy Z Fold 7 ve Z Flip 7 için tarih verildi!

Samsung, katlanabilir telefon işindeki çalışmalarına devam ediyor. Güney Koreli marka bu kapsamda çok yakında Z Fold 7 ve Flip 7 modellerini tanıtacak. Ürünlerle ilgili bugüne dek paylaşılan raporların ortak noktası seleflerine kıyasla önemli …

Google, Gemini’yi telefonlara yüklemesi için Samsung’a “çılgın paralar” ödüyormuş

Google hakkındaki anti-tekel davasında ortaya çıkan bir gerçek, şirketin Gemini’yi kullanıcılara kabul ettirmek için ne kadar büyük paralar ödediğini gösterdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir