Barut deposunda bulundu! Örümcekleri ‘zombiye’ dönüştüren mantar türü keşfetti

BBC’nin Winterwatch belgesel ekibi tarafından fark edilen bu ürkütücü fenomen, Metellina merianae ve Meta menardi türündeki mağara örümceklerinin üzerinde görüldü. Normalde ağlarının yakınında saklanan bu örümceklerin, mantarın etkisiyle mağara tavanına doğru hareket ettikleri tespit edildi.

Bilim insanları, bu durumun Brezilya yağmur ormanlarında yaşayan ve Ophiocordyceps mantarı tarafından kontrol edilen karıncalarla benzerlik taşıdığını belirtiyor. Bu tür mantarlar, konakçılarının sinir sistemini ele geçirerek onların davranışlarını değiştiriyor ve ölümcül bir “zombi” sürecine sürüklüyor.

“Gibellula ile enfekte olan örümceklerin mağara tavanlarında belirgin pozisyonlarda bulunması, davranışsal bir değişimin işareti olabilir” diyen araştırmacılar, bu değişimin mantar tarafından bilinçli olarak yönlendirildiğini düşünüyor. Mantar, örümcekleri daha açık alanlara yönlendirerek sporlarının havada daha kolay yayılmasını sağlıyor.

Genetik analizler, mağaralarda ve barut deposunda bulunan mantarın aynı tür olduğunu doğrulasa da, farklı ortamlarda değişik şekillerde geliştiği görüldü. Barut deposunda hava akımı olmaması nedeniyle sporlar sütun şeklinde yapışarak büyürken, mağaralarda sporlar hava akımıyla daha kolay yayıldı.

Araştırmacılar, bu mantarın yalnızca Kuzey İrlanda ile sınırlı olmadığını düşünüyor. Gibellula attenboroughii’nin, Galler’de de benzer şekilde örümcekleri etkilediği tahmin ediliyor. Mantarın, mağara bulunmayan bölgelerde bile örümcekleri doğal barınaklarından çıkararak yosun ve açık yüzeylere yönlendirdiği gözlemlendi.

 

Related Posts

Susuzluğa karşı bir umut daha

Bilim insanları, dünyanın en acil sorunlarından biri olan temiz içme suyuna erişim için güç kaynağına ihtiyaç duymadan, havadaki nemden su toplayabilen özel bir atmosferik su hasadı cihazı geliştirdi. MIT Laboratuvarı’ndan mühendis Chang Liu’nun …

Bilim insanları, Alzheimer hastalığını kan tahliliyle erken teşhis için çalışıyor

Bilim insanları, Alzheimer hastalığını kan tahliliyle erken teşhis için çalışıyor

7’li Ragbi Milli Takımları Kişinev’de sahne alacak

Moldova’daki 2025 Avrupa Trophy Serisi’nin 2. ayağında Türkiye 7’li Ragbi Kadın ve Erkek Milli Takımları mücadele edecek.

MediaTek, Dimensity 8450’yi resmen duyurdu

MediaTek, Dimensity 8450 yonga setini resmi olarak duyurdu. Şirket, bu duyuruyu, işlemcinin OPPO’nun yeni amiral gemisi akıllı telefonu Reno 14 Pro’da Mayıs ayında zaten yerini almış olmasının ardından yaptı. Dimensity 8400 ile büyük ölçüde benzer …

Tarihin en büyük veri sızıntısı! Hesaplarınız tehlikede olabilir!

Eğer 23 Mayıs’ta 184 milyon kullanıcıya ait giriş bilgilerinin sızdırıldığını haberi sizi endişelendirdiyse, şimdi sıkı durun: Araştırmacılar, bugüne kadarki en büyük veri ihlalini doğruladı. Tam 16 milyar şifre ve kullanıcı adı açığa çıktı.

Sonsuzluğun anahtarı bu canlıda saklı

İnsan bedeninin kaybettiği bir uzvu yeniden oluşturabilmesi, artık bilim kurgu senaryosu olmaktan çıkmak üzere. Bilim insanları, doğuştan rejenerasyon (yenilenme) yeteneğine sahip olan Meksika semenderi axolotlun bu olağanüstü kabiliyetinin ardındaki biyolojik mekanizmayı çözmeye bir adım daha yaklaştı.