Avrupa ekonomisi, Çin ve ABD’ye karşı dayanıklılığını nasıl artırabilir?

Merkez Bankacıların Avrupa’nın Rekabet Gücünü Artırma Odakları Toplantısı Gerçekleşti

Portekiz’de bir araya gelen merkez bankacılarının bu hafta içinde Avrupa’nın ABD ve Çin ile rekabet gücünü artırma yollarını ele aldığı belirtildi.

New York Times’ın aktardığına göre, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) yıllık konferansı için bu hafta Portekiz’in Sintra kentinde bir araya gelen politika yapıcılar, Avrupa’nın ekonomik potansiyelini artırma noktasında sermaye erişiminin kolaylaştırılmasını ele aldı.

Toplantıda, ABD Başkanı Donald Trump’ın ekonomi politikalarının Avrupa’nın küresel ekonomideki konumunu güçlendirebileceği inancı temel alındı.

“Avrupalılar olarak analiz konusunda iyiyiz ancak risklerden kaçıyoruz”

Almanya Merkez Bankası Bundesbank’ın Başkanı Joachim Nagel, “Avrupalılar ve özellikle de Almanya olarak sorunları analiz etme konusunda oldukça iyiyiz. Ancak, iş çözümleri uygulamaya geldiğinde, oldukça riskten kaçınma eğilimindeyiz ve bu nedenle tepki süremizde yavaş kalıyoruz.” şeklinde konuştu.

Avrupa Merkez Bankası politika yapıcılarının, Avrupa Komisyonu ve diğer yasama organlarıyla işbirliği içinde yapısal değişikliklere gitmeye çalıştığı ve böylece Avrupa’nın ABD ve Çin ile rekabet edebilecek seviyeye gelmesini hedeflediği belirtildi.

Avrupa’nın rekabet stratejileri üzerine yapılan sunumlarda, Avrupa iş gücü piyasasının ABD modeliyle karşılaştırıldığı ve bölgenin güçlü ve zayıf yönlerinin değerlendirildiği vurgulandı.

Ayrıca, Avrupa’nın daha üretken ülkelerle arasındaki farkı kapatma amacıyla atması gereken adımların belirlendiği ifade edildi.

Toplantı, Avrupa Birliği’nin ekonomik büyümesini güçlendirerek daha ileriye taşıyacağı umudunu taşıyan olumlu bir notla sona erdi.

Collège de France ve London School of Economics profesörlerinden Philippe Aghion da son oturumda, “Bunu yapmak bizim elimizde, bunu yapabiliriz.” şeklinde konuştu.

Related Posts

Akaryakıt, tütün mamulleri ve içkilerin ÖTV tutarları artırıldı

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) bugün açıklanan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi’ne (Yİ-ÜFE) bağlı olarak akaryakıt, tütün mamulleri ve alkollü içkilerin Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarlarında güncelleme yapıldığını bildirdi.

Kıdem tazminatı, bedelli askerlik, yaşlılık aylığı tutarları güncellendi: Bedelli askerlik ne kadar oldu?

Temmuz 2025 memur zammı sonrası kıdem tazminatı tavanı, bedelli askerlik ücreti, yaşlılık aylığı ve engelli maaşı gibi birçok ödeme kalemi güncellendi. Memur maaş katsayısının değişmesiyle birlikte yeni rakamlar belli oldu.

İhracat rekor ‘yaz’dı

İhracat haziranda geçen yıla göre yüzde 8 artışla 20.5 milyar dolara ulaştı. Bu oran son bir yılın en yüksek aylık artışı oldu. Haziranda yıllık ihracat rekor rakam olan 267 milyar dolara ulaştı.

TMSF, mobilya devi İstikbal’i ihaleye çıkarıyor: Satış bedeli ve ihale tarihi belli oldu

TMSF, FETÖ soruşturmasında el konulan mobilya devi İstikbal’i 12.5 milyar lira muhammen bedelle ihaleye çıkarıyor.

Yeni anlaşma umudu borsaları uçurdu

New York borsasında haftanın ilk işlem günü pozitif bir başlangıçla açıldı. Ticaret ilişkilerinde yumuşama sinyalleri ve yeni anlaşma beklentileri, yatırımcı güvenini artırdı. Açılışta Dow Jones endeksi yüzde 0,46 yükselerek 44.020,66 puana, S&P 500 …

İşsiz sayısında dikkat çeken artış

DİSK-AR’ın araştırmasına göre geniş tanımlı işsiz sayısı son bir yılda 2,5 milyon kişi artarken, işsizlerin yüzde 85’i işsizlik ödeneğinden faydalanamıyor, 5,3 milyona yakın kişi, çalışmak istemesine rağmen iş bulamıyor.