Üzüntü, korku, kayıp tetikleyebiliyor! Kalp krizi değil, ‘Kırık Kalp Sendromu’

Kırık Kalp Sendromu: Stresin Kalbe Etkisi

Kırık kalp sendromu, yoğun stres, ani üzüntü veya aşırı duygusal travmalar sonucunda kalbin geçici olarak zayıflamasıyla ortaya çıkan bir durumdur. Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın, bu durumun genellikle sevilen birinin kaybı, iş ile ilgili problemler, ayrılık, büyük korkular veya beklenmedik biçimde gerçekleşen ani olaylar sonucunda tetiklenebileceğini belirtiyor. Kalp krizi ile benzer belirtiler gösterse de, kalbin zayıflamasının nedeni organik değil, stres hormonlarının kalp kasına olan etkileridir. Göğüs ağrısı, bulantı, baş dönmesi, nefes darlığı, çarpıntı, halsizlik ve sersemlik gibi belirtiler kırık kalp sendromunda ortaya çıkabilir. Yapılan testlerde damar tıkanıklığı gibi problemler görülmez, çünkü bu durum stres kaynaklıdır.

Üzüntü, korku, kayıp veya travmatik olaylar tetikleyebilir!

Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın’a göre, kırık kalp sendromu geçici bir durumdur ve çoğu hasta uygun tedavi ile birkaç hafta içinde tamamen iyileşir. Ancak bazı durumlarda kalp kasının toparlanması daha uzun sürebilir ve nadiren de olsa kalp yetmezliği gibi komplikasyonlara yol açabilir. Stres yönetimi ve sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemenin tekrarlama riskini azaltabileceğini vurgulayan Aydın, duygusal travmaların biyolojik değişikliklerden kaynaklandığını ve stres hormonlarının kalpte olumsuz etkilere yol açabileceğini söylüyor. Ani üzüntü, korku, büyük bir kayıp veya travmatik olay kırık kalp sendromunu tetikleyebilir.

Duygusal hassasiyet riski artırabilir!

Kişilik özelliklerinin kırık kalp sendromunun gelişiminde etkili olabileceğini belirten Aydın, duygusal olarak hassas bireylerin stresli olayları daha yoğun hissedebileceğini ve bu durumun kalp üzerinde daha büyük bir baskı yaratabileceğini söylüyor. Kişilik özellikleri, geçmişte yaşanan travmalar, stresle başa çıkma biçimleri ve sosyal destek düzeyi risk faktörlerini etkileyebilir. Duygusal hassasiyet ve stresle başa çıkma yeteneği, kırık kalp sendromu riskini artırabilir.

Stres yönetimi önemli bir adımdır!

Aydın’a göre, kırık kalp sendromu yaşayan bireyler duygusal ve psikolojik destek almalıdır. Stresle başa çıkma becerilerinin güçlendirilmesi, rahatlama tekniklerinin uygulanması ve profesyonel destek alınması önemlidir. Stres yönetimi ve sağlıklı duygusal ifade yollarının öğrenilmesi, kırık kalp sendromunun tekrarını önlemede kilit bir role sahiptir. Sosyal destek ve sevgi dolu bir çevre, iyileşme sürecinde yardımcı olabilir.

Related Posts

“Ateş düşürücüler de etkili olmuyor!”: Şikâyetler arttı, güneş çarpmasına karşı ne yapılmalı?

“Ateş düşürücüler de etkili olmuyor!”: Şikâyetler arttı, güneş çarpmasına karşı ne yapılmalı?

Bir milyonda bir görülüyor: 21 yaşındaki genç bu hastalığı yendi

Kazakistan’da akut lösemi tanısıyla İstanbul’a gelen 21 yaşındaki Azamat Iltyzyr, yapılan tetkikler sonucu 1 milyonda 1 görülen nadir bir lenfoma türüne sahip olduğunu öğrendi. Uygulanan tedavi ve öz kardeşinden yapılan kök hücre nakli sayesinde sağlığına kavuşan genç hasta, bugün spor yapıyor, çalışıyor ve hayatına kaldığı yerden devam ediyor.

Demans riski yaşanılan bölgeye göre değişiyor!

ABD’de yapılan bir araştırmada, demans (bunama) riskinin yaşanılan coğrafi bölgeye bağlı olarak değişebileceği tespit edildi.

Evli-bekar ayrımına bir tepki daha: ‘Tıp etiği ile uyuşmaz’

Türkiye Psikiyatri Derneği ve Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği kadın doğum randevularında evli-bekar ayrımı yapılmasına tepki gösterdi.

Sigara bırakma polikliniklerinde 3,8 milyon kişiye destek sağlandı

Sağlık Bakanlığınca, Türkiye genelinde hizmet veren sigara bırakma polikliniklerinde 2010 yılından bu yana 3 milyon 801 bin 962 muayene yapıldı.Hekimlerin muayenesi ve değerlendirmesi doğrultusunda 1 milyon 538 bin 45 kişiye farmakolojik destek sağlandı.

Uzmanı uyardı: Elektronik sigara kokusuz ve fark edilmiyor ama gençlerin hayatını tehdit ediyor

Uzmanı uyardı: Elektronik sigara kokusuz ve fark edilmiyor ama gençlerin hayatını tehdit ediyor