Kopya çektiği için üniversiteden atıldı, hile yapmak için yapay zeka geliştirdi

Öğrenciler Artık Hile Yapmak İçin Yapay Zeka Kullanıyor!

ChatGPT ilk çıktığında, bazı okullar öğrencilerin yapay zekayı hile yapmak için kullanabileceği endişesiyle AI aracını hemen yasaklamıştı. Bugünse, özellikle hile yapmak için yapılmış yeni bir AI aracı öğrencilerin gözdesi olmuş durumda.

Aslında, Cluely isimli hile amaçlı yapay zeka servisini geliştiren iki üniversite öğrencisinden biri, kopya nedeniyle Columbia Üniversitesi’nden atılmış bir öğrenci. Bu yapay zeka algoritmasının ilk çıkış noktası ise, üniversitedeki öğrencilere Amazon’da işe girmek için yaptıkları online mülakatta hile yapmalarına yardım etmesi için geliştirilmiş olması. Üniversite yönetimi bunu öğrendiğinde de yapay zeka algoritmasını geliştiren öğrenciyi okuldan atıyor.

Ancak bu öykü yapay zeka yatırımcıları tarafından bu kadar tepki görmedi. Hatta yatırımcılar, Cluely’nin geliştirilmesine ortak olmak için 5.3 milyon dolar para yatırdı. Şimdi ortaya çıkan ürün, iş görüşmelerinde veya online okul sınavlarında hile yapmaya yardımcı olmanın dışında, başka yeteneklere de sahip.

Şu anda Mac’lerde bulunan Cluely uygulaması, Zoom görüşmesindeki diğer kişinin göremediği bir tarayıcı içi pencerede çalışıyor. Yapay zeka, diğer kişinin söylediklerini dinliyor, bu konuşmayı metne dönüştürüyor ve bu konuşmayı analiz ederek kullanıcıya vermesi gereken cevabı oluşturuyor. Yani karşı taraftaki sınavcının sorduğu soruların cevabını anında kullanıcının karşısına çıkarıyor.

İşe Girmek İsteyenlerin Dikkatine!

Öte yandan, bu yapay zeka servisinde ciddi bazı yasal sorunlar var. Cluely kullanmak, her şeyi kaydeden ve ardından bu verileri buluta gönderen bir üçüncü tarafı görüntülü aramaya dahil etmek anlamına geliyor. İki kişinin arasındaki iletişimi kaydetmek ve bunu izinsiz olarak üçüncü taraflara dinletmek ise ABD ve Türkiye dahil pek çok ülkede yasak ve ciddi bir suç. Yani, işe girmek isteyen kullanıcılar daha ilk dakikadan suç işleyerek bu işe girmeye çalışıyor.

Bu hem etik olarak ciddi bir sorun hem de yasal açıdan büyük bir risk taşıyor. Eğer şirket durumu fark ederse, katılımcı genç hayatının geri kalanını sabıkalı biri olarak yaşamak zorunda kalabilir.

Related Posts

Elon Musk’ın Optimus robotları, Çin’den gelen darbelere takıldı

Tesla’nın insansı robotu Optimus’un seri üretim hedefleri, Çin ve ABD arasındaki giderek derinleşen ticaret savaşının ve nadir toprak elementlerinin ihracat kısıtlamalarıyla en büyük darbeyi aldı.

WhatsApp duyurdu: Sohbetlerde daha fazla kontrol sağlayan yeni gizlilik özellikleri geldi

WhatsApp, kullanıcıların sohbet verileri üzerindeki kontrolünü büyük ölçüde artıran yeni bir dizi gizlilik aracını kullanıma sunuyor. Duyurulan “Gelişmiş Sohbet Gizliliği” özellikleri ile kullanıcılar, artık onayları olmadan sohbet içeriklerinin üçüncü partilerce dışa aktarılmasını engelleyebilecek.

Bilim insanlarınca keşfedilen rengi taklit ettiğini öne sürdü

İngiliz sanatçı Stuart Semple, bilim insanlarının, göze lazer ışığı göndererek keşfettikleri yeni bir rengi boya olarak taklit ettiğini savundu.

A101, Redmi 13 ve Galaxy Tab S9 FE satıyor!

Teknolojik ürünlerin fiyatları her geçen gün artarken, bu durum vatandaşları zincir marketlerin düzenlediği kampanyaları daha yakından takip etmeye yönlendiriyor. A101, yeni bir kampanya başlatarak Redmi 13 ve Galaxy Tab S9 FE başta olmak üzere …

Baz istasyonu çökerse ne yapacağız?

Deprem gibi olağanüstü durumlarda baz istasyonları devre dışı kaldığında cep telefonları üzerinden alternatif bir iletişim yöntemi bulunuyor. Wi-Fi ile arama özelliği, baz istasyonları çalışmadığında dahi yakınlarınızı veya acil durum numaralarını …

Lenovo, yeni IdeaPad Slim 3 modelini tanıttı!

Lenovo, taşınabilirlik ve performansı bir araya getiren IdeaPad Slim 3 serisinin 2025 versiyonunu tanıttı. Yeni model, hem donanım hem de tasarım tarafında önemli güncellemeler içeriyor. Serinin öne çıkan detayları arasında daha ince bir gövde …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir