Sağlıklı beslenme takıntısı mental hastalık boyutuna varabilir!

Sağlıklı Beslenme Olumlu Bir Dönüşüm Mü, Yoksa Ortoreksiya Nervoza mı?

Sağlıklı beslenme konusundaki farkındalığın arttığı son yıllarda, Uzman Klinik Psikolog Emine Akın Aytop’un belirttiğine göre, bazı kişiler bu durumu takıntı haline getirebiliyorlar.

Aytop, Ortoreksiya Nervoza olarak adlandırılan bu bozukluğun kişileri en saf ve doğal yiyecekleri araştırmaya ve hazırlamaya adadığını vurguluyor. Kişiler katı ve kısıtlayıcı diyetler uygulayarak dışarıda yemek yeme konusunda kaygı duyabiliyorlar ve sosyal izolasyona sürüklenebiliyorlar.

Uzman Klinik Psikolog Emine Akın Aytop, sağlıklı beslenme takıntısı hakkında şu açıklamalarda bulundu: “Sağlıklı beslenme konusunda bilgi sahibi olmak önemli ama bazı kişiler bunu aşırı bir takıntı haline getirebiliyor. Giyecekleri sürekli araştırıp en sağlıklı olanı bulma çabası kişileri takıntı haline getirebilir. Bu durum sosyal izolasyona neden olabilir.”

Tedavi ve Destek

Ortoreksiya Nervoza’nın tedavisine multidisipliner bir yaklaşımla yaklaşılması gerektiğini belirten Aytop, beslenme uzmanından destek almanın yanı sıra psikoterapi ve psikiyatrist desteğinin de önemli olduğunu vurguluyor. Aile ve sosyal destek de bu süreçte oldukça değerlidir.

Aytop, konuyla ilgili olarak sosyal medyanın etkisini de ele alıyor ve mükemmeliyetçi bireylerde bu durumun daha sık görüldüğünü söylüyor. Sosyal medyanın etkisinin yanı sıra psikolojik, biyolojik faktörlerin ve sosyal faktörlerin de bu bozukluğun oluşumunda rol oynadığını belirtiyor.

Ortoreksiya Nervoza, genellikle mükemmeliyetçi ve obsesyonel düşünce yapısına sahip bireylerde daha sık görülen bir durumdur. Ayrıca belirli meslek gruplarından olan bireylerde de sıkça karşılaşılabilir.

Kaynak: BYZHA Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Yaz Sporları Yaparken Dikkat!

Yaz sporları yaparken dikkat! Uzmanlar, yaz sporları yaparken karşılaşılabilecek riskler konusunda sporcuları uyardı.

“Ateş düşürücüler de etkili olmuyor!”: Şikâyetler arttı, güneş çarpmasına karşı ne yapılmalı?

“Ateş düşürücüler de etkili olmuyor!”: Şikâyetler arttı, güneş çarpmasına karşı ne yapılmalı?

Bir milyonda bir görülüyor: 21 yaşındaki genç bu hastalığı yendi

Kazakistan’da akut lösemi tanısıyla İstanbul’a gelen 21 yaşındaki Azamat Iltyzyr, yapılan tetkikler sonucu 1 milyonda 1 görülen nadir bir lenfoma türüne sahip olduğunu öğrendi. Uygulanan tedavi ve öz kardeşinden yapılan kök hücre nakli sayesinde sağlığına kavuşan genç hasta, bugün spor yapıyor, çalışıyor ve hayatına kaldığı yerden devam ediyor.

Üzüntü, korku, kayıp tetikleyebiliyor! Kalp krizi değil, ‘Kırık Kalp Sendromu’

Kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan bu durumun, çoğunlukla duygusal şoklara verilen biyolojik bir yanıt olarak geliştiğini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın, yoğun stres veya duygusal travmaların tetiklediği ve kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan ‘kırık kalp sendromu’ hakkında bilgi verdi.

Demans riski yaşanılan bölgeye göre değişiyor!

ABD’de yapılan bir araştırmada, demans (bunama) riskinin yaşanılan coğrafi bölgeye bağlı olarak değişebileceği tespit edildi.

Evli-bekar ayrımına bir tepki daha: ‘Tıp etiği ile uyuşmaz’

Türkiye Psikiyatri Derneği ve Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği kadın doğum randevularında evli-bekar ayrımı yapılmasına tepki gösterdi.